De publicatie van de Klimaat Energie Verkenning (KEV) 2024 laat zien dat het voor de industrie moeilijk wordt de reductie doelstellingen te behalen. De conclusies zijn voor ons in het Noordzeekanaalgebied herkenbaar. De inzichten en aanbevelingen in de KEV 2024 benadrukken de noodzaak van een gezamenlijke inspanning en integrale aanpak om onze duurzaamheidsdoelen te bereiken.
De industrie heeft de opdracht te verduurzamen, minder energie te verbruiken en de energie die gebruikt wordt moet duurzaam zijn. Tegelijkertijd is werken aan een gezonde leefomgeving, de woningbouwopgave, een economische sterke en innovatieve regio en de wateropgave (klimaatadaptatie, beschikbaarheid en kwaliteit) eveneens van groot belang in het Noordzeekanaalgebied.
De wil om te verduurzamen is er bij de industrie in het Noordzeekanaalgebied, maar in de praktijk valt dat vaak nog niet mee door netcongestie, de hoge netwerk- en energiekosten, het ontbreken van energie-infrastructuur, een complex internationaal speelveld, lange vergunningprocedures en financiering van projecten.
Netwerkkosten en energiekosten verlagen
Voor de investeringen in de verduurzaming van de industrie is het noodzakelijk een ‘level playing field’ te creëren tenminste ten opzichte van de ons omringende landen. De netwerkkosten in Nederland zijn aanzienlijk hoger dan in buurlanden zoals België, Frankrijk en Duitsland. Voor zowel basislast- als flexibele afnemers zijn de kosten in Nederland respectievelijk 15 keer en 7 keer zo hoog als in Frankrijk (Bron: rapport Aurora). Zonder ingrijpen zullen de netwerkkosten in Nederland blijven stijgen tot 2045. Dit benadrukt de noodzaak van beleidsinterventies om de stijgende netwerkkosten aan te pakken en de concurrentiepositie van de Nederlandse energie-intensieve industrie te verbeteren en investeringen in groene groei te stimuleren.
Innovatie en samenwerking
Het rapport onderstreept het belang van innovatie en samenwerking binnen de industrie. Door samen te werken, kunnen we efficiëntere en groenere technologieën ontwikkelen die bijdragen aan een duurzamere toekomst en aan onze ambitie van een CO2-neutraal en gezond Noordzeekanaalgebied.
Toekomstgerichte strategieën
Het is tijd om te investeren in toekomstgerichte strategieën die niet alleen economische groei bevorderen, maar ook onze ecologische voetafdruk verkleinen. Dit betekent investeren in hernieuwbare energiebronnen, het verminderen van afval en efficiënte inzet van kritische grondstoffen, het optimaliseren van onze waardeketens en stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe waardeketens.
Focus op uitvoering en realisatie
Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) kondigde al aan om te kijken naar additionele maatregelen die zij dit voorjaar wil presenteren. Ook wil zij de uitvoering van beleid versnellen. Tijdige uitvoering van projecten om de energie-infrastructuur op orde te krijgen, heeft voor ons industriecluster grote prioriteit. Ondernemers in het Noordzeekanaalgebied pleiten hier al geruime tijd voor. Er is een grote onderlinge afhankelijkheid bij de realisatie van deze projecten. Juiste ondersteuning, afstemming, prioritering, snellere doorlooptijden, onorthodoxe maatregelen, benutten van het flexibiliseringspotentieel en door als overheid dat zetje in de rug te geven met garanties kunnen investeringen in de verduurzaming van de industrie toch los komen. Het bieden van handelingsperspectief is essentieel om stappen te maken.
Wij zijn vastbesloten om een stap extra te zetten. De uitdagingen van vandaag aan te pakken en de kansen van morgen te grijpen. Samen kunnen we een positieve impact maken en een duurzame en gezonde toekomst voor iedereen creëren in het Noordzeekanaalgebied: hét kanaal naar de toekomst.
Meer informatie
- Vorige
Overzicht
Volgende