Het Programmabureau Noordzeekanaalgebied publiceerde vandaag, 24 juli 2024, de Monitor Ruimte-Intensivering (RI) Noordzeekanaalgebied (NZKG) 2024. Hierin worden de ruimtelijke ontwikkelingen op de bedrijventerreinen aan het Noordzeekanaal in 2023 beschreven. Uit de monitor blijkt dat de uitgifte van kavels een stuk hoger ligt dan voorgaande metingen, de overslag zeescheepvaart afnam en de werkgelegenheid licht steeg. Dit jaar is de monitor voor de tiende keer gepubliceerd. Hieronder volgt een toelichting op de belangrijkste uitkomsten.
Ruimte-intensivering
De ruimte in het Noordzeekanaalgebied is schaars. Om de beschikbare ruimte optimaal te benutten presenteren de samenwerkende organisaties in het NZKG (de gemeenten aan het Noordzeekanaal, de provincie Noord-Holland, het Rijk, Port of Amsterdam, Zeehaven IJmuiden N.V. en Tata Steel Nederland) een jaarlijkse actualisatie van de RI-monitor NZKG. De monitor brengt de ontwikkelingen in beeld op basis van verschillende indicatoren: uitgeefbaar terrein, bedrijvigheid, werkgelegenheid en overslag.
Afname beschikbaarheid kavels
Uit de monitor blijkt dat in 2023 in totaal nog 300 hectare grond uitgeefbaar is op de bedrijventerreinen langs het Noordzeekanaal. Hiervan is ruim 144 hectare kadegebonden terrein. Dit zijn kavels die aan de kade liggen en de kavels direct daarachter. Het niet-kadegebonden terrein is het terrein dat daar weer achter ligt. Bedrijven op deze kavels hebben een minder directe relatie met het water. Ten opzichte van vorig jaar nam de voorraad kadegebonden kavels met 7 hectare af. Voor de vestiging van droge bedrijvigheid is nog 155 hectare niet-kadegebonden terrein beschikbaar. In 2023 nam de beschikbaarheid aan kavels het meest af in Zaanstad. Op het terrein HoogTij, waar Port of Amsterdam de kade beheert, werd ruim 21 hectare grond uitgegeven. Een groot deel van dit terrein neemt Bunge Loders Crocklaan in gebruik. Het bedrijf is in 2023 gestart met de bouw van een duurzame fabriek.
Vaststelling gezamenlijke koers
De verwachting is dat de energie- en circulaire transitie in de komende jaren veel ruimte in de haven- en industriegebieden zal vragen. Aan de randen van het gebied worden woningen gebouwd en wordt gewerkt aan een gezondere leefomgeving. Door klimaatverandering komt de grens van het watersysteem in zicht en is meer ruimte nodig om water op te vangen. Al deze uitdagingen in het Noordzeekanaalgebied vragen om ruimte. Daarom wordt in het gebied samen met het Rijk, regio en partners, vanuit een nieuwe gezamenlijke koers gewerkt: het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied. Momenteel wordt deze koers verder uitgewerkt in een uitvoeringsagenda en een regionale investeringsagenda door regio en Rijk.
Lichte stijging werkgelegenheid
De monitor laat zien dat in de NZKG-gemeenten (Amsterdam, Beverwijk, Haarlemmermeer, Velsen en Zaanstad) in totaal meer dan 875 duizend banen zijn. Hiervan zijn er 88 duizend op de bedrijventerreinen langs het Noordzeekanaal. Ten opzichte van 2022 is de werkgelegenheid op de terreinen toegenomen met bijna 2.000 banen. De werkgelegenheid steeg vooral op de Amsterdamse - (ruim 900 banen erbij) en de Zaanse terreinen (ruim 500 banen erbij). De gestegen werkgelegenheid in Amsterdam komt doordat er meer banen bijkwamen op de droge terreinen. De werkgelegenheid op de bedrijventerreinen in de IJmond lag op hetzelfde niveau als in 2022.
Afname overslag zeescheepvaart
Tot slot blijkt uit de monitor dat sinds het begin van de afbouw van de kolenoverslag (2021-2022) de totale overslag van de zeescheepvaart in het NZKG (exclusief Zeehaven IJmuiden N.V.) niet meer op het niveau van 2019 is gekomen. In 2022 nam de overslag nog wel toe als gevolg van de oorlog in Oekraïne: er werd toen ruim 94 miljoen ton overgeslagen. Ten opzichte van 2022 is de totale overslag in het NZKG gedaald naar 80 miljoen ton. Hiervoor zijn verschillende oorzaken: de invoering van regelgeving voor geproduceerde brandstoffen, de energiecrisis en een neerwaartse economische trend die zorgt voor een daling van olieproducten.
Meer informatie
De volledige RI-monitor NZKG 2024 is hier te vinden. Vragen over de monitor kan je stellen via info@noordzeekanaalgebied.nl.
- Vorige
Overzicht
Volgende